2013 m. spalio 28 d.

Pavojingi IT naujienų šaltiniai

Vis kartais vėl ir vėl pagalvoju apie filtro burbulą [1][2][3]. Jeigu tingite maigyti nuorodas, tai filtro idėja yra maždaug tokia. Dabar nemažoje dalyje interneto portalų (Pvz.: Facebook, Google) informacija yra filtruojama prieš pateikiant ją vartotojui – man. Jeigu aš mėgstu dešiniųjų straipsnius ir dažniausiai ant jų spaudžiu, sistema tą įsidėmi ir man pradeda kišti daugiau su dešiniųjų politika susijusius straipsnius. Tarsi labai gerai – man sistema duoda tai, ką aš mėgstu. Bet taip žingsnis po žingsnio nuo manęs pasislepia kairiųjų straipsniai. Aš atsiduriu informaciniame burbule ir man atrodo, kad kairiųjų ideologijos nebėra.

Bet aš sau uždavinėju kitą klausimą. Kas, jeigu informacija ir ideologija, kurią aš gaunu, yra tik priedas prie kažkokių kitų funkcijų, kuriomis aš naudojuosi. ir kas jeigu ta antraeilė informacija yra vienokios krypties. Ir aš ją gaunu nuolat. Eilę metų. Ar aš esu savotiškame informaciniame burbule pats to nejausdamas? Ar gali atsitikti taip, kad aš nejučiomis tapsiu tos informacijos šalininkas?

Čia konkrečiai aš kalbu apie savo technologijų ir programavimo naujienų gavimo šaltinius. Programavimas – atrodytų kas čia gali būti tradiciškai politiško. Išskyrus religinius karus tarp programavimo kalbų. Ir tarp teksto redaktorių fanų. Bet programuoja kartais ne tik programuotojai, bet ir žmonės. Kurie, pavyzdžiui turi savo nuomonę politiniais klausimais.

Technines naujienas aš paprastai gaunu iš šių trijų šaltinių:

- http://slashdot.org/
- https://news.ycombinator.com/ (Hacker News)
- http://www.reddit.com/

Visų pirma, visi šaltiniai yra anglų kalba. Visų antra, visi šaltiniai yra JAV kompanijos. Taigi, aš gaunu labai daug informacijos susietos su JAV. Ir tą informaciją gaunu netyčia. Aš jos specialiai nesiekiu sužinoti – tiesiog ji būna kaip nors prisegta prie nekaltų naujienų apie programavimą. Kas nors parašo kokį komentarą ar dar ką nors – ir šlabūnkšt – aš jau kažką žinau, kaip veikia JAV įstatymai reglamentuojantys kokią nors sritį. Nors nė velnio nieko nežinau apie Lietuvos įstatymus, skirtus tiems paties klausimams.

Taigi, amerikonizacija yra akivaizdi. Aš tą jaučiu ant savęs. Bet čia mano profesijos toks neišvengiamas dalykas. Tiesiog labai didelė dalis industrijos, kuri daro įtaką, yra sukoncentruota JAV.

Ten paprastai gauni nekaltos nereikalingos informacijos. Pvz.: pradedu žinoti ryškiai per daug apie kokias nors JAV pop žvaigždes. Nors nesu girdėjęs nei vienos iš jų dainų. Ir iš vis aš tiesiog norėjau sužinoti kažką naujo apie programavimą – prie ko čia tie kūjai ir geležiniai rutuliai? Bet be nekaltos informacijos yra ir politinės pažiūros, kurios dominuoja vienam ar kitame portale.

Slashdot. Senas portalas. Informacija ten vėluoja palyginus su kitais. Jos ten mažiau negu Reddit. Todėl visas mano skaitymas yra maždaug toks. Atsidarau naujieną. Kartais perskaitau susijusį straipsnį, kuriuo paremta naujiena.  Dažniausiai neskaitau. Bet skaitau komentarus. Ten tame portale yra labai mandras komentavimo mechanizmas. Kiekvienas komentaras turi įvertinimą ir jo pobūdį. Tiek įvertinimą, tiek pobūdį apsprendžia kiti skaitytojai. Pavyzdžiui, komentaras gali būti informatyvus, įžvalgus, trolinimas ir pan. Yra dar viena rūšis – juokingas komentaras. Taip, taip – Slashdot yra toks senas portalas, kad net šiais politiškai korektiškai teisingais laikais, jis ne tik leidžia juokauti, bet ir turi tam atskirą posistemę.

Taigi, visas mano Slashdot skaitymas susideda iš juokingų komentarų (pažymėtų „Funny“) skaitymu. Kokia 10%-20% jų sukelia šypseną. Koks 3%-5% būna išties juokingi. Kas yra didžiulis procentas, beje. Prie juokingumo aš dar sugrįšiu. Jokių naujienų ten beveik nesužinau – apie jas jau būnu perskaitęs kituose portaluose.

Vienas iš kitų portalų yra „Hacker News“ (https://news.ycombinator.com/).  Nepaisant pavadinimo, tai pusiau IT startuolių, pusiau IT naujienų portalas.  Su menku procentu kitų pasaulio naujienų (dažniausiai pasaulis apsiriboja JAV...). Tai vis dėlto startuolių tinklapis (Y-Combinator yra prestižiškiausias startuolių akceleratorius). Ten žmonės kuria arba apsimeta, kad kuria verslus.

Pirma bėda – labai daug nuorodų į straipsnius, kurie apsimeta, kad yra apie technologijas. Iš tiesų tai slapta reklama apie autoriaus kačių nuotraukų startuolį. Antra, ten pilna „netechninių“ žmonių, kurie apsimeta „techniniais“ ir tiesiog kaip papūgos kartoja, ką nors apie kokią technologiją. Taip gali susidaryti įspūdis, kad kokia nors technologija yra ypač gera. Nes visi ją giria (Pvz.: tokia duombazė... Koks ten jos pavadinimas?..  Kažkas su Pongo...  PongoDB ar kažkas tokio). Va čia jums ir tiesioginis filtro burbulas. Nei „visi“ ją giria, nei ką.

Dar kas ten blogai. Vėlgi, tai startuolių tinklapis. Jie visi ten labai giriasi, turbūt nuolat peržengdami melo ribą. Priedo ten labai daug informacijos apie sėkmingus verslus. Ir beveik nepateikiama jokios informacijos apie gazilijoną kartų daugiau nesėkmingų verslų. Dėl to, per ilgai užsibuvus, gali užpulti vos ne depresija, kad atseit „O ne – aš už metų nebūsiu milijardierius“.

Bet „Hacker News“ portale sukiojasi žmonės, kurie kuria ar nori kurti verslus. Naivūs jie ar nenaivūs – čia kitas klausimas. Bet ten dominuoja dešiniosios pažiūros. Kas yra gerai. Tuo tarpu blogai, kad neperlabiausiai daug IT naujienų, o ir tos neretai permiežtos naivių pradedančių verslininkėlių sapalionėmis. Kas užknisa ir aš einu kitur [4].

Į Reddit. Reddit kaip įrankis yra pats geriausias. Ir aš iš ten turbūt gaunu daugiausiai informacijos apie įvykius IT ir įvairias naujienas susijusias su programavimo kalbomis ar kažkokiomis technologijomis. Nes, vėlgi, ten geras įrankis. Yra naujienų kategorijos (nuo ganėtinai plačių, kaip "programming" iki siaurų kaip "lisp"), kurios ganėtinai neblogai moderuojamos. Ir bendruomenės yra didelės – tas garantuoja gausų naujienų srautą.

Bet Reddit nėra vien IT naujienos. Jos sudaro mažąją dalį. Tiesiog ten labai patogu pasiekti IT naujienas. Kaip ir minėjau – kaip įrankis Reddit yra labai geras.

Pagrindinė Reddit bėda? Aš negaliu pasitikėti Reddit bendruomene. Visų pirma dėl paprasto dalyko. Reddit bendruomenė neturi jumoro jausmo. Netikite?  Užeikite į http://www.reddit.com/r/funny. Tikriausiai nerasite nei vienos juokingos nuotraukos. Bet ties kas trečia norėsite trenkti į monitorių – ant tiek būsite susinervinęs ir nusivylęs žmonija.

Aš tiesiog negaliu pasitikėti tokiais žmonėmis. Antras dalykas – Reddit dominuoja kairioji ideologija. Tiesa, JAV tipo kairioji ideologija. Bet vis tiek. Pavyzdžiui: prieš kelias dienas net keliose Reddit kategorijose buvo labai populiarus vienas video. Kur britų komikas ir aktorius pasakoja apie balsavimą ir politiką.

http://www.youtube.com/watch?v=3YR4CseY9pk

Kadangi ten britų komikas, tai aš galvojau – o gal bus juokinga ir paspaudžiau. O ten pasirodo milijonierius aktorius bando rimtai kalbėti apie politiką ir „visą pasaulio blogį“.

Pradėjau skaitinėti komentarus. Visi giria tą aktorių ir jo mintis. Visi (dauguma) sutinka, kad jo – korporacijos yra blogis ir reikia revoliucijos. O aš skaitau ir noriu daužyti monitorių ir rėkti: ten elementari demagogija ir komunizmas.

Pavyzdžiui 03:51 paklaustas, kokie būtų revoliucijos rezultatai, tas atsako, kad „revoliucijos rezultatai nebūtų tam param, parararam“. Tiesiog vadovėlinis atsakymas neatsakant. Galiausiai prispaustas prie sienos pasako: „massive redistribution of wealth“. Ir man viskas aišku. Kliedi apie išbuožinimą. O Reddit visi jį šlovina.

Ir čia yra problema. Aš lankausi tame portale, nes noriu sužinoti, kokią naują ir įdomią Python biblioteką kas nors sukūrė. „Tai kokios bėdos – eik tik į Python naujienų kategoriją ir viskas bus gerai“. Bėda ta, kad lankydamasis tame portale tampi šiokia tokia tos bendruomenės dalimi. Bendruomenės su naiviom kairiosiomis pažiūromis dalimi.

Taigi, grįžtant visu ratu atgal į filtro burbulą. Iš esmės Reddit IT kategorijos ir Hacker News dublikuoja viena kitą. Ir užtektų lankytis tik viename portale. Bet kadangi aš noriu susipažinti tiek su dešiniuoju požiūriu, tiek su kairiuoju – aš esu priverstas skaityti abudu.

Neblogą čia pasiteisinimą sugalvojau, kodėl darbe nedirbu, o vietoje to skaitau šūdus internete.


[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Filter_bubble
[2] http://www.youtube.com/watch?v=B8ofWFx525s
[3] http://prakutes.wordpress.com/2013/07/16/filtro-burbulas/
[4] http://petraszd.blogspot.com/2013/03/maziau-nei-bet-beveik-trecdalis.html

2013 m. spalio 21 d.

Bradauskas – geriausias Lietuvos režisierius

Kažkada rašiau apie tokį veikėjo, pseudonimu Kantas, suėmimą [1]. Ir ten kažkiek abejojau tokio veiksmo reikalingumu. Pasirodo jis darė nusikaltimus, suėmimas buvo reikalingas ir dabar jis yra nuteistas [2]. Kas reiškia, kad aš klydau. Nors techniškai ir neklydau, nes tekste įmečiau saugiklių, kad atseit „nesu tikras, ką čia rašau“.

Kodėl ta istorija gera ir su gera pabaiga? Pirma, istorija buvo vieša. Tokia vieša, kad aš net apie ją žinojau (Pvz.: iki tol nebuvau jo tinklapių net girdėjęs). Kas yra labai gerai. Nes bet kokie informacijos uždarymai ir uždarymų priežastys turi būti vieši. Antra, pats uždarymas buvo ilgai vilkinamas ir tarsi leidžiama autoriui (ir įstatymų pažeidėjui) pasitaisyti.  Kas vėlgi yra gerai, nes cenzūros kozerinė kortos negalima mesti per anksti.

Tada šio mėnesio įdomumai. Pirmas Baltijos Kanalas pažeidžia įstatymus. Ir yra šiek apkarpomas [3]. Seniai aišku, kad ten propagandinis kanalas, nukreiptas prieš Lietuvą. Vėlgi pakankamai ilgai uždelstas įsikišimas. Kai kas turbūt pasakytų, kad per ilgai ir kad iš vis jį reikia su visam uždaryti. Hmmmm...  Ne. Aš bent jau manau, kad ne. Man patinka, kad Lietuvos informacijos erdvėje skubotai nesiimama uždarymų ir draudimų. Nors čia gali būti visai ne nuopelnas. Tiesiog čia yra per didelio biurokratinio aparato subproduktas.

Bet naivioji mano dalis vis tiek mano, kad nieko nereikia uždarinėti ir jokios informacijos nereikia drausti. Tiesa, tai televizija – informavimo priemonė. Ir kažkaip nei šis nei tas, kad propagandinis melas yra pateikiama, kaip naujienos ir/ar dokumentika.

Geriau būtų, kad kaip, pavyzdžiui, yra cigarečių pakeliai. Ir tų pakelių 30% procentų ploto turi užimti įspėjami užrašai. Tokie kaip „Jeigu rūkote ir dirbate projekto vadovu, ir ateinate pas programuotoją, ir pasilenkęs bandote klausinėti apie projekto progresą, tai jis jus pasiųs velniop, nes jums smirda iš burnos. Tiesa, jeigu esate graži mergina, o programuotojas vyriškos giminės – gali būti, kad jis ašarotom akimis iškęs smarvę ir nieko jums dėlto nesakys“ ir panašūs apie rūkymo grėsmę perspėjantys pranešimai. Tai va, mano galvoje, esančiame idealiame pasaulyje, teismas turėjo nedrausti nei vienos PBK laidos.  Vietoje to jis turėjo jiems liepti per 30% ekrano užsidėti užrašą: „Teismo įrodyta, kad mes meluojame, dėl to rekomenduojame nepasitikėti mūsų pateikiama informacija“. Aišku, didelėmis juodomis raidėmis baltame fone.

šį mėnesį daug visokių įvykių su uždarymais ir draudimais. Pats įspūdingiausias, aišku, Oskaro verto režisieriaus B. Bradausko draudimas rodyti filmą apie Lietuvos nepriklausomybės atgavimą ir tapimą pilnateise vakarų civilizacijos dalimi [4].

Štai tas filmukas [5]:

https://www.youtube.com/watch?v=379ptZsnjUM

(Tikriausiai šitą atvejį galima laikyti Lietuvoje ne taip dažnai pastebimu Streisand efektu [6])

Bradauskui nepatiko, kad per mažai rodomas Brazauskas – prisitaikėlių čempionas. Rodomas, beje, daugiau nei Landsbergis. Ir dar jam nepatiko, kad rodoma tiesa apie sausio 13-osios įvykius. Ir dėl to rusams gali nepatikti. Ir paskui anie gali įsižeisti. Rusų, aišku, renginyje net nebuvo... Kalbant apie Rusijos ekonomines sankcijas, leo lenox parašė kiečiausią straipsnį ta tema [7]:

http://leolenox.wordpress.com/2013/10/12/apie-lietuvisku-prekiu-eksporta-i-rusija/

Grįžtant prie Bradausko, aš labai norėčiau pamatyti tokio filmuko versiją, kur režisierius būtų pats Bradauskas. Aš tikrai norėčiau pamatyti jo versiją. Norėčiau pamatyti jo nurodymais sukurtą filmuką. Man tikrai nuoširdžiai įdomu, kokia Lietuvos istorijos versija sukasi to komunistų partijos nario, Lukašenkos rėžimo šlovintojo galvelėje. Nors imk ir sukurk kokį indiegogo bendro finansavimo projektą. Paskui būtų galima tą filmą parduoti PBK.

[1] http://petraszd.blogspot.com/2013/04/ar-cia-cenzura-ar-tik-procedura.html
[2] http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/pries-lietuvos-valstybe-nukreiptu-komentaru-kurejas-siunciamas-uz-grotu.d?id=62978042
[3] http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/atnaujintos-piervyj-baltiskij-kanal-transliacijos-56-377533
[4] http://www.lrytas.lt/lietuvos-diena/aktualijos/itakingas-socialdemokratas-b-bradauskas-del-pieno-liepe-nerodyti-lietuviu-kraujo.htm
[5] https://www.youtube.com/watch?v=379ptZsnjUM
[6] https://en.wikipedia.org/wiki/Streisand_effect
[7] http://leolenox.wordpress.com/2013/10/12/apie-lietuvisku-prekiu-eksporta-i-rusija/