2012 m. vasario 8 d.

ACTA - gaidys


Štai iš aš nusprendžiau, kad reikia parašyti, ką nors apie šių dienų realijas, o ne apie absoliučiai bet kokias nesąmones (kaip kad paprastai). Atsiprašau, jeigu viskas skambės banaliai ir nevykusiai.

Taigi, ACTA (Tarptautinis prekybos susitarimas dėl kovos su klastotėmis). Tai toks susitarimas, kuris panašu, kad nublokš mus visus žemyn. Žmonijos istorija mus mokina, kad visas mums žinomas progresas susideda iš pakilimų ir nuopolių.  Ir labai panašu, kad mes priėjome pakilimo ribą ir dabar jau mūsų laukia nuopolis, stagnacija ir regresas. Liūdna -- nes man labai patinka dabartiniai laikai. Daugeliu gali atrodyti, kad kas čia tokio. Tie internautai neturi ką veikti, tai išsigalvoja visokių baubų ir bereikalo kelia šumą. Oij, ne! Matote, kartais barbarai ima ir sugriauna nesugriaunamą Romą. Taigi, mūsų ir ACTA'os bendra ateitis ir jos prognozės.

Neturtingų Lady Gagos muzikos mylėtojų pilni kalėjimai

ACTA reikalauja iš jas pasirašusių šalių už internetinį dalinimąsi (Aš atsisakau naudoti žodį piratavimas, nes tiesiog nenoriu sumenkinti klasikinio piratavimo) taikyti kriminalines, o ne administracines nuobaudas. Ką tai reiškia? Ogi, tai kad vietoje piniginių nuobaudų, už internetinį dalinimąsi galiausiai bus pradėta taikyti labiausiai įprasta kriminalinė nuobauda -- kalėjimas.

Šiaip pagalvojus atrodo: „O velnias, už šitą internetinį dalinimąsi aš galiu patekti į kalėjimą. Ne juokai. Nuo šiol daugiau su niekuo nesidalinsiu.“. Atrodo, kad jeigu jau tokia didelė rizika ir tokia maža nauda, tai visi sveiko proto žmonės tikrai mes dalintis Visko pirkti tikrai nepradės, nes paprasčiausiai neturi tiek pinigų, kiek turi poreikių informacijai.

Bet niekas nenustos dalintis. Nu gerai -- beveik niekas. Nes tai neįmanoma. Net jei ir logiškas protas sako, kad pernelyg rizikinga. Dėl paprastos priežasties. Nes dalinimasis yra prigimtas dalykas. Jis mūsų DNR. Pagalvokite, žmogus yra bendruomeninis gyvūnas. Jam būtina būti tarp kitų žmonių -- bendruomenėje. Kas apibrėžia bendruomenę? Dalinimasis. Visko: tiek maisto, tiek gyvenamojo ploto, tiek informacijos, tiek emocijų, tiek jausmų.

Taigi, mes ir toliau dalinsimės tarpusavyje viskuo, kas yra naudinga ir/ar malonu kitam bendruomenės nariui.

Ar bus pripažinta, kad sodinti į kalėjimą už dalinimąsi yra kvaila ir bergždžia? Ne. Bus elgiamasi kiek kitaip. Bus griežtinamas dalinimosi nusikaltimo gaudymas (bet ne prevencija) ir didinamos bausmės. Jeigu reikia analogijos, tai pasižiūrėkite į JAV ir pilnus kalėjimus nuosaikių marichuanos vartotojų. Ir grūs vargšus Lady Gagos fanus (nes anie žiopliausi ir juos lengviausiai pagaus) į kalėjimus. Anie vistiek dalinsis. Tai grūs dar smarkiau ir ilgiasniam periodui. Vargšai Lady Gagos fanai...

Išradingų anekdotų suklestėjimo metas

Visa vakarų civilizacija dabar sėdi ant progreso medžio šakos, kuri sunkiai, iš lėto, bet stabiliai auga į viršų. Arčiausiai medžio kamieno sėdi keli funkcionieriai, kuriems vieni galingiausių tos šakos sėdėtojų įdavė pjūklus į rankas ir sako: „Pjaukite. Atsilyginsime“. Tie nelabai supranta, kas vyksta, tai ir pjauna.  Ir kai tik ta šaka bus nupjauta mes visi krisime žemyn. Kartu su visais, aišku, kris ir tie pjūklų savininkai, tik jie to dar nesupranta, nes yra apsėsti įniršio ir baimės, nes beaugant progreso medžio šakai, juos po truputį ignoruoja kiti tos šakos gyventojai.

Metaforos:

- Keli funkcionieriai: politikai
- Vieni galingiausių: stambios koorporacijos
- Šakos gyventojai: visi vakarų civilizacijos atstovai

Ką nors supratote? Ar būtumėte supratę be metaforų rodyklės? Ne? Negerai -- reiktų pratintis, nes po ACTA'os reikės išmokti skaityti tarp eilučių. Kažkaip reikės užtikrinti, kad niekas, neduok die, nieko nesidalintų, išskyrus tik tuos, kurie susimokėjo už dalinimosi talonus. Kaip tai padaryti, jeigu prieš dalindamiesi žmonės, nepraneša policija: „laba diena, štai aš Jonui dabar duotu paskaityti mirusio autoriaus knygą, į kurios dalinimosi teisias turi korporacija X ir tą mes darysime nelegaliai“. Visą laiką iškyla ta problema, kad žmonės labai retai darydami nusikaltimus poto arba prieš tai patys praneša tai policijai. Kaip išspręsti šitą problemą? Mhhh? Ir kaip gi mes išspręsime tai? Mhhh? Žinau, reikia visus visada sekti ir stebėti, ir fiksuoti visų visus veiksmus. Jų pačių labui.

Ką tas nuolatinis stebėjimas ir policinės valstybės įsigalėjimas lems? Ogi tą, kad vėl suklestės metaforos ir mintys tarp eilučių. Atsimenate, kiek sovietų laikais buvo puikių subtilių valdžią pašiepiančių anekdotų, kurie iš pirmo žvilgsnio buvo nejuokingi ir visai ne apie valdžią. Prisimenate? Pasiilgote? Gerai -- nes panašu, kad artėja nauja tokių anekdotų suklestėjimo era.

Plebėjai vėl galės užsiimti tik duona ir žaidimais

Vienas iš geriausių technologinio progreso dalykų yra tas, kad turtas vis mažiau ir mažiau lemia žmogaus protingumą. Kiekvienas turintis prieigą prie interneto turi prieigą prie vos ne visos žmonijos kūrybos (tiek mokslinės informacijos, tiek meno, tiek visa kita). Kitaip nei anksčiau, kai tik išskirtinių kastų atstovai turėjo privilegiją tobulėti protiškai. Riba tarp plebėjų ir patricijų beveik išnyko. Mes visi tampame vis lygesni.

Įsigaliojus ACTA'ai, mums, ubagėliams, bus nuimtas žinojimo pantis, nes informacija taps nebeįperkama ir per brangi. A tai tu čia vėl apie piratavimą (tai kas, kad atsisakiau šitą žodį naudoti -- aš nesu principingas)? Bet gi internete pilna nemokamos informacijos. Spėkit, kas? Wikipedia'os po ACTA'os neliks. YouTube'ės irgi. Bent jau tokių, kokios jos yra dabar (Pavyzdžiui: nemokamos). Nemokamos informacijos skleidėjai turi tokią bėdą: jie nieko neparduoda todėl neturės lėšų atsilaikyti prieš mokamo turinio intelektualinių teisių savininkus, kurie teigs, kad nemokamo turinio egzistavimas pažeidžia ACTA.

Kas gi atsitiks? Visos žinios taps mokamas. Tapimas protingu, taps brangiu reikalu. Valio, vėl grįš kastų laikai. Pagaliau vėl grįš naivybės metas, kai karuose kariaudavo ypač geri geriečiai prieš ypač blogus blogiečius. Kai valstybės vadovai buvo didingi, neturėjo ydų ir nedarė klaidų. Kai religija vis dar atrodė nežmogiškos kilmės ir patekti į dangų buvo pageidautina idėja. Kai iš korporacijų veiklos išlošdavo tik vartotojai, nes tik taip tobulai veikia ekonomika ir kapitalizmas. Kai mes, ubagėliai, buvome mažiau žmogiški...

Išvados

Atsibodo čia svaigti ir fantazuoti. Reiktų pereiti prie išvadų. Nes nepaisant visų pastangų darosi tik liūdniau.  ACTA tikriausiai bus. Ji jau beveik priimta, o dar net nebuvo panaudotas nei vienas kozeris. Pavyzdžiui: neremdamas ACTA'os, remi pedofiliją ir kitos lengvai prastumiamos ir labai stipriai emocijas užgaunančios (bei sveiką protą užtemdančios) idėjos.

Pagrindinė mano viltis yra ne paskiri individai, o visa žmonija. Mes, žmonija, kaip makroorganizmas per pastaruosius du dešimtmečius paragavome mažą dozę mus individus į vienatį jungiantį narkotiką, laužantį kvailus istorinius artefaktus (valstybingumas, tautybė, religija, korporacija). Mes akies krašteliu pamatėme viziją, kad mes esame vienas. Ir ta vizija mus sužavėjo ir apkerėjo. Ir mus reikia dar. Dar. Ir dar. Ir dar. Mes absoliučiai priklausomi. Ir kaip narkomanas, kankinamas stiprių atchodų, mes įveiksime bet ką, kad vėl galėtume susileisti to narkotiko, kad vėl galėtume grįžti ten, kur mes vienas ir taps pats. Ir pakeliui sulaižysime visas kliūtis.

Aš, žinoma, tik tikiuosi, nes suvokiu, kad blogiausiu atveju dvi-trys kartos užaugintos policinėje valstybėje ir mes emociškai įeisime į tamsiųjų amžių istorijos tarpsnį, iš idėjos primenantį viduramžius.

Ką daryti?

Skleisk informaciją apie tai, kodėl ACTA visų pirma yra svarbu. O visų antra yra blogai. Bet kokiomis priemonėmis. Kad ir tokiu debilišku blogo įrašu, kaip šis. Nors aš, aišku, žinau, kad tu, skaitytojau, gali žymiai geriau ir patraukliau.

Parašyk Lietuvos europarlamentarams, nes daug kas spręsis tik šių metų (2012) birželį. Parašyk bet kokiems kitiems politikams. Ateik šį šestadienį (2012-02-11) į protesto mitingą (Dėl šito tai nežinau, dar nesidomėjau, ar tas mitingas neturi kokių užslėptų nemalonių poteksčių, bet  tikriausiai užsuksiu ir aš). Arba kitaip netylėk.

Ir, žinoma, ruoškis blogiausiam. Kadangi mūšio laukas, panašu, kad bus technologijos, tai patarčiau:

Pasidaryti lokalias visų duomenų kopijas. Pavyzdžiui: aš saugau visus savo šito blogo įrašus pas save -- nepalieku jų tik Google'ui. Tas pats turėtų galioti visiems kitiems informacijos dalinimosi ir talpinimo portalams (Facebook, Dropbox, Flickr, Youtube, Vimeo ir t.t.).

Pradėk domėtis duomenų kodavimu. Rimtai.

Pradėk naudoti atviro kodo programinę įrangą. Pasidomėk Linux operacinėmis sistemomis. Taip, galėsi užsitikrinti, kad tavo naudojamoje programinėje įrangoje nebus sekimo aplikacijų ar sekimui paliktų landų.

http://www.fsf.org/blogs/community/stop-acta-in-europe-february-11th
http://www.youtube.com/watch?v=N8Xg_C2YmG0
http://rokiskis.popo.lt/2012/02/07/acta-tylus-antsnukis-kiekvienam/
http://skirtumas.popo.lt/2012/01/27/ka-daryti-kad-acta-butu-pristabdyta/

1 komentaras:

  1. Tik daba perskaičiau. Šaunuolis, Petrai! Beje, žr. gavai "stylish blogger" awards'ą ;)

    AtsakytiPanaikinti