2013 m. balandžio 1 d.

Ar čia cenzūra, ar tik procedūra (atsiprašau už tokį lėkštą pavadinimą)

Tęsiant apie žodžio laisvę. Nežinau ant kiek tai daug nuskambėjo visur kitur, bet čia kada buvo suimtas vienas blogų rašinėtojas [1]. Pasirodo jis buvo ne tik kad žinomas, bet ir labai senas blogeris. Bėda ta, kad aš apie tą blogą nieko nežinojau. Bėda todėl, kad paieškojęs web archyvuose (patį tinklaraštį jau uždarė), kažkiek biški radau tų jo kliedesių. Ir vaje, vaje – labai juokingas ir smagus tatai tinklaraštis. Jeigu norite sužinoti, kokio tai lygio kliedesiai, pažiūrėkite kitus to autoriaus šedevrus:

http://ateiviai.wordpress.com/

Žinoma, besijuokiant kartas nuo karto sąžinė biški pakužda, kad nelabai gražu juoktis iš turbūt nelabai su savo galva susitariančio žmogaus. Bet vis tiek juokinga...

Bet čia kalba ne apie moralę. Kalba turėtų eiti apie faktus. O iki šiol man žinoma tik tai, kad lunatikuojantis blogo rašytojas buvo suimtas už tai, kad rašė. Daugiau jokios kitos informacijos nepateikta. Iš to, ką teigia žiniasklaida [1], tegalima susidaryti tik tokį vaizdą. Nuo to aš ir atsispirsiu. Aišku, visą laiką gali paaiškėti, kad buvo realūs nusikaltimai. T.y. ne tik paprasto durno tinklaraščio durnų straipsnių rašymas. Tada būtų kita kalba. Dabar aš tokios informacijos nežinau. Taigi, telieka daryti išvadą, kad suėmė už rašymą.

Ir man šiek tiek baisu. Nes čia kvepia totalitarizmu [2]. Kažkas gali uždaryti žmogų, kuris rašo blogą. Aš pats rašau blogą. Ar mane irgi gali uždaryti? Gerai. Imkim sakinį „jie uždarė kantą“ (Tas „jie“ skamba, kaip sąmokslo teorijų kliedesiai – bet čia aš jį naudoju ne tuo kontekstu). Jeigu akcentą padėsi ties „uždarė kantą“, viskas bus gerai. Bet jeigu padėsi akcentą ties „jie uždarė“ – tada man tampa baisu. Nes kažkas turi teisę ir galią nuspręsti, kad kažkieno viešas parašinėjimas yra vertas belangės.

Tas faktas, kad uždarė negerą ir nemėgstamą žmogų, automatiškai nesuteikia legitumo priežastims dėl kurių uždarė tą žmogų. O priežastys, vėlgi, yra nesąmonių rašymas internetinėje erdvėje. Tokios galios egzistavimas yra šiek tiek baisus. Kodėl? Todėl, kad mūsų valstybėje institucijų galia egzistuoja pati savaime. Vienu ar kitu momentu (keičiantis kadrams) prie tos galios prisiliečia tai vieni tai kiti žmonės. Dėl to tos galios (ypač laisvės apribojimo galios) turi būti kiek galima mažesnės. Nes visada reikia daryti prielaidą, kad anksčiau ar vėliau prie tų galių prieis arba niekšas-despotas, arba visiškai nekompetetingas durnius.

Pavyzdys. Tarkim, paimkime praeitos vyriausybės ūkio ministro galias. Kai ministras buvo Žylius, tai tarsi ir norėtųsi, kad jis turėtų daugiau galių ir daugiau veiksmų laisvės keisti situaciją. Ir tarsi norisi tas galias jam suteikti. Esminis dalykas, kad galias suteiki ne Žyliui, o ūkio ministrui. Ir tada į areną įžengia Vėsaitė...

Arba. Darom prielaidą, kad kai Tomaševskis siūlė prievarta mokyti mokykloje biblijos, tai jis tą darė ne reklaminiais sumetimais, o iš tikro manydamas, kad biblijos mokslo svarba prilygsta matematikai. Dabar įsivaizduokite, kad toks personažas įgautų tą galią nusprendinėti, ką suimti už „...įžeidimo, kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę...“ (Citata iš delfi straipsnio apie kanto suėmimo priežastis). Tada jeigu facebook'e parašėte, koks geras filmas yra „Life Of Brain“ [3] – jums gresia laisvės suvaržymas.

Totalitarizmas neateina taip, kad antradienį būna pilna žodžio laisvė, o jau trečiadienį jėgos struktūros iš visų kampų ištraukinėja visokius valdžios ir negerovių kritikus ir uždarinėja juos kalėjimą. Ne. Pirma derva yra paruošiama lyg ir pusiau teisingai uždarinėjant visokius lunatikus. Taip sukuriami precendentai ir procedūros. Bei užliūliuojamas visuomenės budrumas. Tada žingsnis po žingsnio prieinama prie situacijų, kai yra užtildomas koks nors negerovių kritikas, nes jis pavyzdžiui kaip nors stipriai įžeidė kokios nors grupės jausmus, kritikuodamas kokio nors mero (kurio pavardė tariamai rimuojasi su žodžiu „apuokas“) tariamai bloginamą visuomeninio transporto sistemą kokiam nors tariamame mieste.

Cenzūra yra pavojinga skrynia. Iš jos paleistos galios yra labai pavojingos ir sunkiai kontroliuojamos. Jeigu jau pradedi eiti tildymo keliu, tai tik laiko klausimas, kol kas nors užtildys tave. Ypač dabartiniame vakarų pasaulyje, kur įsižeisti tapo labai madinga [4]. Ir taip – mes esame vakarų pasaulio dalis ir šitas perdėto jautrumo mintims virusas pasiekė ir mus. To pasiekimo įrodymą aš laikau tą įvykį, kai ŽLEK (Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija) nusprendė, kad vienas Lietuvos juodojo humoro humoristas pažeidė kažkokias taisykles, savo facebook anketoje vartodamas šūdus ir žinomų asmenų asmenvardžius viename sakinyje [5]. Gerai, kad šitie ŽLEK realiai beveik neturi jokių galių realiai bausti. Bet epidemija jau parėjus ir pas mus. Todėl kuo toliau tuo daugiau išgirsime šito marmalo, kad reikia išjungti, uždaryti, izoliuoti. Nes kenkia, įžeidžia, nesuderinama su etika.

Pabaigai. Pabaigai požiūris kitu kampu. Visą laiką rašant man kirba mintis, kad galbūt aš klystu. Galbūt aš per gerai gyvenu. Galbūt dėl to aš išlepęs. Galbūt aš pernelyg atitrūkęs nuo realybės. Galbūt dėl to mane apsėdo šitos hipių mintys. Galbūt dėl to aš nesuprantu, kad mūsų teisėsaugos darbas ir tokių lunatikų (kantas) uždarinėjimas yra vienintelis dalykas, skiriantis dabartinį mane nuo manęs su ritualiniu peiliu tarp šonkaulių, siaubo ir baimės išpūstomis akimis žiūrinčio į kokį nevisprotį, kuris rėkia man į veidą, kad aš ateivis ir kad išduočiau, kur mūsų bazė.

[1] http://www.delfi.lt/news/daily/crime/internetinio-puslapio-administratoriui-kaltinimai-neapykantos-kurstymu.d?id=61010967
[2] http://puslapiai.popo.lt/2013/03/uz-ka-suimtas-kantas/
[3] http://www.imdb.com/title/tt0079470/
[4] http://www.youtube.com/watch?v=gciegyiLYtY
[5] http://verslas.delfi.lt/media/komisija-aramanauskas-etikos-kodeksa-pazeide-triskart-aracas-ir-auzkalnis-po-karta.d?id=60703011

3 komentarai:

  1. Labai maloniai nuosekliai apipasakojai savo požiūrį.

    O gebėjimas kurti vaizdinius fenomenalus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jį uždarė už šmeižtą, kas yra baudžiama ir reglamentuota BK.

    AtsakytiPanaikinti