2013 m. gegužės 4 d.

Kalbainiai mėgsta myluotis su Stalinu

Iš esmės kartosiuosi: http://petraszd.blogspot.com/2013/01/prakeik-aldona-tarmiskai.html

Visiškai nėra laiko rašinėti blogo įrašų. Bet reikia. Privalu. Privalu keikti kalbininkus (Nerašau kalbainiai, kad google suindeksuotų pagal „kalbininkai“ ir taip geriau surastų straipsnius, kur kalbainiai yra koliojami). Kodėl? Ogi todėl:

http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/lituanistai-maza-garbe-tarmem-kalbeti-didi-geda-bendrines-kalbos-nemoketi.d?id=61304523

Kelios citatos:
Anot D. Eigminienės, visu frontu ginantis nuo svetimžodžių, reikėtų ne tik užsikimšti ausis kam nors kalbant tarmiškai, bet ir neskaityti kai kurių mūsų klasikų knygų.
„Vinco Kudirkos, Kristijono Donelaičio kūriniuose yra labai daug žodžių, kurie smarkiai užterštų dabartinę bendrinę lietuvių kalbą.
„vietiniai, nesisteminiai Lietuvos regionų dialektai”, išskyrus nebent sūduvių šnektą – tai ne kas kita, kaip rusicizmų, polonizmų ir kitokių slavizmų, taip pat germanizmų kratinys
Čia kalbininkai eilinį kartą, anot Donelaičio, šūdą pasakė [1]. Ir kaip reikiant šūdą. Tarmės yra netaisyklingos, o bendrinė kalba yra taisyklinga. Ausis reikia užsikimšti, kam nors šnekant tarmiškai. Jo – sutinku!

Nes tarmės yra blogis. Tarmės, kurios ir yra gyvoji lietuvių kalba. Tai kalba, kuria kalba ir kalbėjo žmonės. Kalba, kuria vieni kitiems sakė myliu. Kalba, kuria dainavo lopšines. Kalba, kuria keikė Dievą mirdami. Kalba, kuria raudojo prie mirusio palaikų. Kalba kuri buvo gyva, augo ir keitėsi kartu su ištisomis kartomis. Kalba, kuri ant tiek šlykšti, kad reikia ausis užsikimšti begirdint.

Ir kitą kartą susitikęs savo močiutę, kuri dzūkuoja kaip reikiant (kitaip nei aš – gana silpnai), sakysiu ne „Labų dienų, močiut. Kap laikotės?“. Ne, ne. Kitą kartą ją susitikęs rėžiu į akis: „Senele, jūs kalbate nesistematiškai. Jeigu neišmoksite savo kalboje išsiversti be barbarizmų, tai aš su jumis nesišnekėsiu ir laikysiu jus Lietuvos priešu. Nes jūs naikinate mūsų tautos identitetą – bendrinę kalbą.“.

Kas yra bendrinė kalba? Tai negyva kalba. Kalba sukurta kalbininkų. Tikriausiai balsuojant kokiame nors durname iš biudžeto apmokamame posėdyje. Vieninteliai ja kalbėję žmonės buvo sovietų laikų LTV „Panoramos“ vedėjai. Ir tik laidos įrašinėjimo/transliavimo metu. Bendrinė kalba yra Frankenšteinas. Ji tapati esperanto kalbai.

Ir iš vis. Iš kur kalbininkai ištraukė, kad jie yra kalbos savininkai. O mes, tikrieji jos naudotojai, tiesiog menkateisiai kalbos nuomininkai. Ties kuriuo momentu jie patys sau pasiskyrė kalbos nuosavybės teises?

Baisu tas, kad kalbininkai (ar bent jau jų dalis) turi keistą įtikėjimą, kad jie ne tik gali, bet ir turi reguliuoti kalbą. Kad jie patys vieni turi modeliuoti ir kurti visą tautą (nes kalba yra labai svarbi tautos dalis). O tai yra labai bloga idėja. Tai yra totalitarizmo idėja. Tikėjimas, kad galima ir reikia prievarta „kurti“ žmonijos elgseną ir mąstymą, siautėjo mūsų rūšies sąmonėje praeito amžiaus viduryje ir iš dalies sukėlė antrąjį pasaulinį karą.

Šlykščiausia, kad jie ne šiaip sau įsivaizduoja turį valdžią. Jie realiai įstatymo tvarka tą valdžią ir turi. Ir kadangi jie yra parazituojantis organizmas, tai kiekviena proga stengiasi plėsti savo galias šeimininko organizmo sveikatos sąskaita. Visai nesenas to pavyzdys:

http://www.utopijos.lt/atviras-laiskas-kalbajobams-vlkk/


[1] http://lt.wikisource.org/wiki/Metai
[2] http://rokiskis.popo.lt/2013/05/04/tarmes-ir-kalbainiskasis-nacizmas/
[3] http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/lituanistai-maza-garbe-tarmem-kalbeti-didi-geda-bendrines-kalbos-nemoketi.d?id=61304523

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą