2014 m. sausio 30 d.

Aš europietis

Aš europietis. Ne rytų europietis. Aš tiesiog europietis. Anksčiau visąlaik galvojau, kad esu truputį prastesnis. Toks murzius, sėdintis restorane su kitais prie stalo, nežinantis kurią šakutę iš tų trijų imti. Aš iš tikro nežinau, kada kurį įrankį imti. Kartais ir kairę su dešinę sumaišau. Bet aš tikras europietis.

Ir tą man padėjo suprasti Rusijos propaganda. Nušviesdama Ukrainos įvykius, Rusijos žiniasklaida kliedi apie tai, kad Lietuva ir lietuviai padeda ruošti banditus ir smogikus, kurie paskui skriaudžia vargšus berkutininkus [1][2][3].

(Atleiskite. Kirilica neskaitau, dėl to negaliu įdėti tikrų nuorodų į pirmaeilius šaltinius)

Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad mes esame visateisiai vakarų kapitalistai. Ar ne apie tai kiekvienas lietuvis svajojo nuo pat okupacijos pradžios. Čia tik nuosaikiu požiūriu. Šiek tiek laisvesniu požiūriu, turbūt nuo dar seniau norėjo būti tikru europiečiu.

Viena vertus, stebint įvykius Ukrainoje yra kažkiek džiugu. Nes panašu, kad jau visų nurašyta, kaip dar viena Baltarusija, Ukraina turės šansą siekti geresnių sąlygų, susikurti geresnį gyvenimą. Tikiuosi, kad jiems pavyks išplaukti, o ne nuskęsti.

Iš kitos pusės yra šiek tiek liūdna žiūrėti į ukrainiečius, Mainade kovojančius dėl geresnio gyvenimo vilčių. Ir jie kovoja, būtent dėl geresnio gyvenimo galimybių turėjimo, o ne dėl tiesiog geresnio gyvenimo. Taip – gal ir ne visi tą žino. Taip – jeigu jiems pasiseks, už eilės metų atsiras tokių, kurie spangs, kad ne už tokią Ukrainą jie kovojo. Bet tokių žmonių egzistavimas reikš šiandieninių įvykių sėkmę. Nes iki šiol jų sąlygos yra šūdinos [4].

O liūdna dėl to, kad žinau, jog kaip netiek ir daug trūko iki to, kad Lietuva būtų panašioje padėtyje kaip Ukraina. Taip ir nedaug trūko iki to, kad Ukraina dabar būtų tokioje padėtyje kaip yra Lietuva. Nes vos prieš dvidešimt kelis metus abi šalys startavo iš vos ne tų pačių pozicijų.

Taip pat nereikia pamiršti, kad ir ne tik Ukraina ateityje gali pasiekti dabartinės Lietuvos lygį. Bet Lietuva taip pat sėkmingai gali pasiekti dabartinės Ukrainos lygį. Tuo labiau, kad yra pakankamai daug žmonių sąmoningai ar nesąmoningai to siekiančių [5].

[1] http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2013/12/ukraine
[2] http://www.huffingtonpost.com/2013/12/11/russia-television-coverage-putin-ukraine_n_4427400.html
[3] http://protokolai.com/2014/01/28/ukraina-vakarai-nugali-pagaliau/
[4] http://rokiskis.popo.lt/2014/01/26/ivykiai-ukrainoje-ir-lietuvos-problemos/
[5] http://www.lrytas.lt/lietuvos-diena/komentarai/lietuvos-zemes-nuosavybe-ir-miuncheno-pakto-dvasia.htm

3 komentarai:

  1. http://cs14110.vk.me/c540101/v540101001/84cf/CD0VTEpr9pg.jpg

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš nelabai rusiškai kertu. Vertimas būtų maždaug: „Nežiūrėkit televizoriaus – išlaikykite blaivią galvą.“? Ne?

    Čia buvo pastaba, kad aš prisižiūrėjau televizoriaus ir dabar kliedžiu nesąmones? Taip?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Įdomu kiek Lietuvoje žmonių besijaučiančių europiečiais, nes nemažai vis dar jaučiasi homo sovieticus.

    AtsakytiPanaikinti