2011 m. gegužės 22 d.

Kažkas ten yra

„Bet nesakyk, gi kažkas ten yra? Nu gi nesakyk, nejaugi netiki, kad kažkas ten yra?“ pasakytų man koks tai žmogus, bendraujant paprastais būties ir egzistencializmo klausimais. Žinoma, jeigu aš nevengčiau draugijos žmonių, bendraujančių paprastais būties ir egzistencializmo klausimais...

Taigi, sakai, kažkas ten yra. Gražus teiginys. Protingai skambantis teiginys. Tik truputį man jis nepatinka. Ne visas -- tik trečdalis. Likę du trečdaliai yra labai geri.

Pradėkime nuo gerųjų dalių.

Kažkas

„Kažkas“. Kažkas -- labai tinkamas žodis. Labai nepretenzingas. Labai paprastas. Labai daug aprėpiantis ir tuo pačiu nieko nepasakantis.

-- Kas pavogė tavo dviratį?
-- Nežinau. Kažkas.


Arba:

-- Ale kaip blogai Lietuvoje. Vaje, vaje...
-- Nu tikrai. Kažkas turėtų įvesti tvarką.


Labai geras žodis. Man jis patinka -- palikime jį. Gal kažkam ir nepatiks, bet man patinka. Todėl palikime jį teiginyje.

Yra

Dar vienas geras žodis. Yra. Egzistuoja. Būna. Jeigu jau mes turime kažką, tai tas kažkas ir yra. Nes jeigu tarsime, kad „kažkas, ko nėra“, tai mūsų tas nebedomins, nes tas kažkas neegzistuoja. Nes jo nėra. Kita vertus, norint išgelbėti teiginį, tereikia pridėti vietininką. Pavyzdžiui: „kažkas, ko nėra čia“. Bet jeigu jo (to kažko) nėra čia, tai jis yra kitur. O tas mums ir terūpi, kad kažkas yra. Kažkas yra.

Ten

O čia jau blogoji teiginio dalis. Ten. Kur? Ten. Labai pretenzingas žodis.  Jeigu jau teigi, kad kažkas yra ten, tai turi žinoti, kur tas ten randasi.

-- Knysliuk, Knysliuk, kur gyvena Mikė Pūkuotukas?
-- Taigi, ten.
-- Kur ten?
-- Nu gi eini keliu pro trišakį beržą ir pasuki į kairę nuo mėnulio.
-- Aaaa... Ten... Nu gerai...


Nu va. Tai ar galėtum apibrėžti, kur tas ten yra? Taip ir galvojau... Taigi, kažkas ten yra, bet va bėda -- nežinai, kur tas ten randasi. Leisk aš tau padėsiu. Ne, ne -- neparodysiu kur. Vietoje to aš tiesiog patobulinsiu teiginį. Ką paprastai sakai, kai nežinai kur tatai randasi? „Kažkur“.

-- Knysliu, Knysliuk, kur dingo Pūkuotukas?
-- Ką aš žinau. Kai iš vakaro padaugina medaus, tai neina surasti. Kažkur voliojasi meduotu snukiu turbūt anas.


Kažkas kažkur yra

Taigi, naujas teiginys: „kažkas kažkur yra“. Šituo teiginiu, tai ir aš tikiu.

Nes jeigu atidžiau pažvelgsi į šitą sakinį, tai jame užtenka vieno žodžio.  Yra. Egzistuoja. Būna. Nes jeigu aš rašau, o tu skaitai, tai gal to ir užtenka, kad konstatuoti egzistavimo faktą? Gal jau galima kviesti notarą ir viską surašyti?

-- Padėkite parašą čia ir va čia. Tada dvidešimt litukų ir galima bus sakyti, kad kažkas yra kažkur.


Ir visai nesvarbu, kas yra. Ar kaip yra. Ar kodėl yra. Svarbu tik faktas, kad yra. Net jeigu visata tai, tik energijos judėjimas iš vienos vietos į kitą. Arba jeigu pasaulis tėra fraktalinė struktūra. Ir mums suvokiamas kosmosas tėra tik viena ląstelė, tarkim, kitos dimensijos kosmose gyvenančios moters spenelyje.

-- Sveikas, Froidai. Kaip matai, aš spekuliuoju, kad mes (ir aš) gyvename moters krūtyje.
-- Gerai, kad ne įsčiose.
-- Tikrai, kad gerai.


Arba visa tai tik sapnas... Kurį sapnuoja moteris, kuri miega vienos dimensijos kosmose, kuris yra kitos (aukštesnės) dimensijos kosmose miegančios moters krūtyje, kuri tuo tarpu sapnuoja, kad monoteistinės religijos dievas trenkia žaibu į ano sapno veikėją už tai, kad tas nesilaiko vieno iš dešimties punktų...

Ne taip ir svarbu, kaip yra iš tikrųjų. Man svarbu, kad yra ir kad aš suvokiu, kad yra. Kažkas kažkur...

5 komentarai:

  1. Kita vertus kiekvienas individas turi savo "ten". Gal to pašnekovo "ten" ir yra 69 dimensijos kosmoso moters krūtyje ar lūpos apgamo plaukelyje, kuris yra raunamas su baisiu termobranduolinių reakcijų metu gaunamos energijos varomu epiliatoriumi...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Neretai tas "kažkur" pakeičiamas į "visur" :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bandžiau suvokti šituos du jūsų komentarus. Nieko nesupratau. Tada bandžiau suvokti pats savo šitą įrašą. Irgi nesupratau...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Petrai, perskaičiau dar kartą straipsnį, perskaičiau dar kartą komentarą savo. Taip pat nesupratau savojo komentaro. Nors straipsnį tai supratau (ne taip kaip pats). Čia matyt taip turi būti.

    Juk nėra dar taip buvę, kad kaip nors nebūtų.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mop, visur viskas yra? Hm... Įdomus teiginys, nors instinktai liepia tam prieštaraut.

    AtsakytiPanaikinti