2012 m. spalio 21 d.

Pasisakau prieš balsavimą internetu

***

Atsimenu buvo kokia 7-ta ~ 8-ta klasė. O ir pagal metus atskaičiavus kažkas tokio gaunasi. Man nebuvo vienos vidurinės pamokos. Kadangi dar tokiose pusžemėse klasėse nėra pasirenkamų dalykų, tai ten tikrai nebuvo „langas“. Tai reiškiasi, kad mokytoja sirgo, buvo išvykus ar dar koks velnias. Kad aš nebuvau pabėgęs iš pamokos beveik garantuoju, nes tą neesamą pamoką leidau bibliotekoje-skaitykloje. Kažkaip būtų visiškai nelogiška pabėgti iš pamokos ir vis tiek sėdėti mokykloje – pabėgimas praranda visą prasmę.

Nepaisant, kad sėdėjau skaitykloje – knygų neskaičiau. Pamokų neruošiau. Nesimokiau. Tikriausiai kalbėjau su kitais klasiokais apie kokias nors nesąmones. Ogi žiūrau: vienas klasiokas, Tomas (vardų nekeičiu, nes vardai standartiniai ir populiarūs), sėdi nuošaliau ir kad rašo kažką ant mažų lapukų, kad rašo. Prieinu ir sakau:

– Ką čia blet darai? – tada aš žymiai daugiau keikiausi nei dabar, nes buvau mažas snarglys ir maniau, kad esu mažas snarglys. Todėl jaučiausi nesaugus ir silpnas, tai reikėjo tą kažkaip kompensuoti.

– Ai, balsuosiu su visai šitais už Antaną. Reikia išrinkt. Bus geras prikolas. – Matote, tada kažkaip mokykloje vyko šauniausio moksleivio rinkimai. Prie aktų salės stovėjo dėžė, į kurią reikėjo mesti lapukus su tuo, kurį renki šauniausiu.

Kadangi, aš ir Tomas buvome tie, į kuriuos dažniausiai kreipdavosi kiti klasės draugai ir draugės, kai reikėjo klastoti atleidimus nuo fizinio, gydytojų pažymas dėl ligos ir pan. O ir man pačiam pasirodė, kad bus geras prikolas, tai aš nutariau prisidėti prie šitos akcijos. Taigi, sėdau šalia, bei pradėjau pildyti balsus už Antaną.

Pats Antanas buvo įdomus tipas. Mokyklos garsenybė. Buvo kokiais keturiais metais už mus vyresnis (iš ten ir atgaminu, kad 7-ta, 8-ta klasės). Buvo keistuolis. Išvien išsidirbinėdavo. Bet buvo nedurnas. Netgi atvirkščiai. Gerai mokėsi. Puikiai žaidė šachmatais.

Kas poto buvo su tais šauniausio mokinio rinkimais, tai net neatsimenu. Ar kas nors juos laimėjo? Ar laimėjo Antanas? Ar buvo anuliuoti balsai dėl mūsų klastočių? Ar laimėtojas iš vis buvo paskelbtas? Ar viskas taip tyliai ir ramiai pasibaigė? Nieko neatsimenu. Atsimenu tik tai, kad prirašiau daug balsų už Antaną.

Ir dar, smagus faktas. Tas Antanas paskui tapo vienintelio mano nors kažkiek pažinotu seimo nariu. Nes jis buvo (ir yra) Antanas Nedzinskas.

***

Įsivaizduok, kad staiga į tavo butą (namą, kambarį ar kitą asmeninę erdvę) įsiveržia daktarai ir pradeda aiškinti, kad tu sergi psichine liga. Galiausiai jėga suriša tave ir išveža į psichikos ligų ligoninę gydytis.

Taigi, taip tu patenki į ligoninę su kitais psichiniais-ligoniais. Ilgam. Iš pat pradžių esi prifarširuotas vaistų. Dėl to iš pirmų kelių mėnesių laikotarpio beveik nieko neatsimeni. Po to, sumažinus dozę, po truputį pradedi suvokti, kas yra kas ligoninėje.

Pavyzdžiui, supranti, kad didžiąja dauguma logistikos rūpinasi patys pacientai. Tiksliau visų pacientų deleguoti keli išrinktieji, kurie organizuoja įvairius darbus, pavyzdžiui, maisto raciono paskirstymą tarp visų ligoninės pacientų.

Tu balsavime nedalyvauji, nes balsavimo teisę įgauna tik psichikos ligoniai ligoninėje praleidę bent jau 18 mėnesių. Rinkimai vyksta kas 4 mėnesius. Viso renkama 6 išrinktieji. Taigi, kiekvienas balsuotojas balsuodamas turi sudaryti 6 žmonių sąrašą. T. y. reitinguoti. Kadangi ligoninėje vykdoma tarpusavio pasitikėjimo terapija, tai balsų ir reitingų skaičiavime gali dalyvauti visi norintys.

Visai neseniai, prieš kokia trisdešimt mėnesių, ligoninėje buvo pradėta nauja eksperimentinė gydymo terapija. Kai kuriuos pacientus buvo pradėjo mokinti programuoti. Būrelio vadovas sugalvojo įdomią užduotį būrelio lankytojams – jie bandys suprogramuoti automatinę rinkimų balsų skaičiavimo programą. Ar slapčia, naktį sudaužytum programavimo būrelio kabineto kompiuterius?

Pastaba: programavimo būrelio lankytojai grasino, kad prispjaudys tau į pietus, kai juos išrinks į maisto dalintojų pareigas.

***

Nors anksčiau buvau didelis šalininkas balsavimo internetu, bet šiemet man nušvito protas ir aš dabar esu šiek tiek prieš internetinį balsavimą.

4 komentarai:

  1. Įdomu kokia to nušvitimo priežastis?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Priežastys už:
    - Patogu
    - Pigiau
    - Išvengiama žmogiškų klaidų skaičiuojant

    Priežastys prieš:
    - Visas internetas ir visas interneto saugumas kabo ant snarglių
    - Žmonės yra šūdžiai ir sukčiauja (Šitą tai žinojau, bet nežinau, kad tokiais mastais ir tokiais kiekiais.)
    - VRK tik mykia ir stengiasi viską užglaistyti

    Iki neseniai aš buvau linkęs rizikuoti. Aš maniau, kad nauda (daugiau balsuoja) atsvertų tą faktą, kad būtų daugiau sukčiaujama. Mano naiviu supratimu, „daugiau sukčiauja“ tebuvo lygu „papirkinėja daugiau bomžų“. Dabar manau, kad „daugiau sukčiauja“ būtų žymiai tragiškesnis reikalas.

    Po visų šiųmetinių škandalų škandaliukų manau, kad rizika yra per didelė.

    Kad ateityje rinkimai analoginiu būdu bus pakeisti į ką nors kitą, tai aš nei kiek neabejoju. Bet pirma palaukime to kažko kito, nes internetinė komunikacija yra per mažai patikima turbūt iš principo, kuriuo ji veikia.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Naudojatės el. bankininkystės paslaugomis? (kalbat apie saugumą)
      1. Kuria prasme "interneto saugumas kabo ant snarglių"? SSL vadinasi "snargliais"? :) (http://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Sockets_Layer)
      2. Galite išvardinti būdus, kuriais būtų galima sukčiauti įvedus internetinį balsavimą?
      3. Net nepanašu į priežastį prieš :)

      Panaikinti
    2. Va dėl to įraše ir nebuvo nei vienos priežasties. Bet koks bandymas argumentuotai diskutuoti baigiasi flamewar'u...

      Jeigu nori pasikolioti, tai dar gali spėti į šitą „diskusiją“:
      https://plus.google.com/105815752680925081611/posts/BA9t77RpQg1

      Naudojuosi bankinėmis paslaugomis. Nesaugu. Bet tai rizika, kurią aš sutinku prisiimti.

      1. Vienas dalykas yra protokolas. Kitas dalykas yra protokolo implementacijos http://www.openssl.org/news/vulnerabilities.html . Bet čia man nebaisu.
      2. Man nebaisu, kad bus sukčiaujama balsuojant (šitą jau sakiau, tai rizika su kuria aš kaip ir linkęs susitaikyti). Man baisu, kad bus sukčiaujama skaičiuojant balsus. Nuo šito net super saugus internetas neapsaugotų. Tarkim, bankiniu atveju. Tiek aš, tiek bankas 100% žinome apie mano pinigų pokytį. T.y. bankas nedrįs nusukinėti mano pinigų, nes jis garantuotas, kad aš pastebėsiu.
      3. Jeigu VRK žinos, kad yra pažeidimas, bet ta informacija nebus žinoma viešumoje, tai aš nepasitikiu jų noru viską išspręsti, o ne užglaistyti.

      Panaikinti