2013 m. birželio 30 d.

Nieko nesuprantu apie rūkymą

Aš esu šioks toks sąmokslo teorijų mėgėjas. Turbūt kaip ir nemaža dalis žmonių. Juk labai smagu galvoti, kad kažkas aplinkui labai svarbaus vyksta. Kažkokie absoliutūs blogiečiai nuolat stengiasi būtent tave sunaikinti.  Bet kuo toliau tuo labiau toks požiūris pradeda atrodyti šiek tiek naivus ir pernelyg supaprastintas.

Apie ką aš čia? Ogi apie cigaretes. Aš per gyvenimą esu surukęs maksimum 100 cigarečių. Nenustebčiau jeigu jų buvau žymiai mažiau. Tarkim, 50. Taigi, aš nesu didelis ekspertas šitame visame kame.

Mane kažkada kažkas keistai nustebino paprotinęs, kad cigaretėse yra ne tik tabako, bet ir bala žino ko dar:

- http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_additives_in_cigarettes

Beje, žiūrint į nuorodą reikai atkreipti dėmesį, kad visi šitie 599 komponentai nebūtinai yra vienoje cigaretėje. Yra žymiai mažiau. Tiesiog tiek visokių keistų pavadinimų galima aptikti vienoje ar kitoje cigaretėje.

Šitie gamintojai negti turi visą interaktyvią sistemą, kurioje galima rasti kokį brudą (ir ne tik) ir kokiais kiekiais ten deda iš tikro:

- http://www.pmi.com/eng/our_products/ingredients/pages/technical_products_information.aspx

Grįžtam. Taigi, mane kažkas paprotino, kad cigaretėse yra visokių chemikalų. Tada kažkoks kitas lunatikas papasakojo, kad realiai taip piktieji blogiečiai kontroliuoja visą likusią žmoniją. Kad tie chemikalą dedami grynai iš piktos valios. Paskui dar, kad per tuos chemikalus viską kontroliuoja...

Nu, aš suprantu, kad nesąmonė. Bet man vis tiek buvo kažkaip miela tokia sąmokslo teorija.

Ir tada, visai neseniai, sužinojau dar vieną įdomų dalyką. Nuo 2011 EU privaloma cigaretes konstruoti taip, kad jos nerūkomos užgestų pačios.

- http://ec.europa.eu/unitedkingdom/press/press_releases/2011/pr1183_en.htm
- http://en.wikipedia.org/wiki/Fire_safe_cigarette

Taigi, į komerciškai parduodamas cigaretes yra privaloma dėti bent kažkokį skaičių chemikalų. Dėl paprasčiausios priežasties – norint sumažinti gaisrų, sukeltų neužgesintos cigaretės, skaičių.

Kitaip sakant, dėl biurokratijos ir konkurencinės įmonių kovos. Nes tikriausiai koks nors vidutinės grandies kažkas kokioje nors didžiojoje tabako kompanijoje sugalvojo, kad jeigu būtų toks priešgaisrinis cigarečių reikalavimas, tai jis beveik neįtakotų didelių kompanijų, bet visiems mažo kalibro konkurentams būtų kapec.

Dėl tos idėjos jis buvo paaukštintas pareigose. Prasidėjo lobizmo kompanija. Galiausiai rezoliucijos projektas atsidūrė EU parlamente. Arba net nebuvo jokios tabako kompanijos ir jokio tabako kompanijos darbuotojo. Galbūt kažkas šiaip sugalvojo būdą, kaip sumažinti rūkymo sukeltus gaisrus. Bet kokiu atveju, atsirado rezoliucijos projektas. EU tiek daug marazmo, kad eilinis parlamentaras tikrai visų dokumentų neperskaito ir į juos neįsigilina. Tada ateina laikas balsuoti ir:

Dialogo variantas A:

- Už ką aš čia balsuoju?
- Ar esi už tai, kad būtų tiek pat gaisrų kaip dabar; ar už tai, kad mažiau?
- Tai žinoma, kad už mažiau.

Dialogo variantas B:

- Tai va, tie rūkoriai patys savo noru save kasdieną nuodija. Ar sutinki, kad įmesim į jų cigaretes dar kelis papildomus nuodus ir taip sumažinsime išlaidas gaisrinėms?
- Sakai, gali atsirasti papildomų pinigų biudžete? Tai žinoma, kad už.

Aš, aišku, čia tik svaigstu. Aš nežinau, kaip buvo. Bet, kad nebuvo jokių piktų blogiečių, kurie turi hobį skriausti žmoniją, tai faktas. Tiesiog didžiulis biurokratinis aparatas veikia, kaip veikia. Kiekvienas biški, kitiems tiesiogiai nekenkdamas, traukia kaldrą į savo pusę. Kai tokių traukėjų daug daug tūkstančių, tai taip ir gaunasi.

Įtariu paėmus bet kurį cigaretės chemikalą ir pažvelgę į priežastis, kodėl jis ten yra, galiausiai rasime paprastas ir žmogiškas to priežastis.

Šitie gaisrų prevencijos chemikalai cigaretėse man šiek tiek paaiškina žmonijos prigimtį. Kaip kokia metafora. Chaosas. Niekas iki galo nesupranta, ką daro. Ir ką reikia daryti. Visi biški panikuoja. Visi biški nekompetetingi, bet apsimeta, kad tokie nėra. Visi kažką daro. Gaunasi, kas gaunasi. Ir niekas nieko iki galo nekontroliuoja. Bet kontrolės iliuzija yra tokia maloni.

Ir ką gali žinoti, gal ir gerai, kad cigaretėse tiek daug chemikalų. Gal tai iš tikro daug padeda. Nors Lietuvos statistika lyg ir nerodo didelio pokyčio po 2011 metų. Bet aš net nežinau, ar ta rezoliucija Lietuvoje galioja... Nors turėtų galioti.

- http://www.vpgt.lt/index.php?-698967809

Bet. Čia vėl iškyla klausimas dėl laisvės ir saugumo. Jeigu kažkas nori rūkyti „pavojingas“ cigaretes, tai aš manau jis turi turėti tokią teisę ir laisvę. Kodėl? Todėl, kad aš irgi noriu turėti laisvę elgtis kvailai ir teisę žaisti profesionalų krepšinį, prirūkęs žolės:

- http://www.basketnews.lt/news-63252-kvaisalus-vartojes-kelys-diskvalifikuojamas-trims-menesiams.html

Ir jeigu aš prieštarauju kitiems kitų laisvių, tai aš neturiu jokios teisės reikalauti laisvių sau.

3 komentarai:

  1. Sutinku su ponu, kad niekas iki galo nesupranta, ką daro. O tie, kurie garsiausiai šūkaloja, kad supranta, tie išvis supranta mažiausiai ir yra pavojingiausi.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš gal truputuką iš konteksto ištrauksiu. Bet va, jeigu tos medžiagos cigaretėse tikrai būtų kokia nors gera priemonė kontroliuoti visuomenę, tai rūkymas būtų skatinamas per visus galus. Matyt, projektas gerų rezultatų nedavė :-D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šaaaa... Negadink čia gerų sąmokslo teorijų su tiesa ir logika.

    AtsakytiPanaikinti