2015 m. liepos 17 d.

#Vilniusleak ir maudymosi kostiumėliai

(Čia bus apie #Vilniusleaks ir apie "Air Lituanica". Bet pradžioje bus apie pusnuoges moteris)

Artėja vasaros savaitgalis. Naujienų portaluose vėl pasipils lyg ir straipsniai, lyg ir apie orą, lyg ir apie pajūrį, bet iš esmės tai priedanga, leidžianti privarširuoti naujienų portalus nuotraukų albumų su jaunomis moterimis, dėvinčiomis maudymosi kostiumėlius. Kad nebūtų visiškai akivaizdu, bus pridėta apie 20% vyrų ir/ar nelabai jaunų moterų nuotraukų.

Aš turiu klausimą, į kurį pats nelabai galėčiau atsakyti: ar yra moralu vartyti tuos nuotraukų albumus? Nesupraskite manęs klaidingai, aš mėgstu pusnuogių merginų nuotraukas (Kažkaip labai negalantiškai skamba toks pareiškimas). Bet. Mergina eidama į paplūdimį susitaiko su tuo, kad ji ten išsirengs ir paplūdimyje esantys kiti žmonės galės ją tokią pamatyti. Tuo tarpu ji tikriausiai nesitiki, kad kai ji gulės ant pilvo kur nors kopose trūkus nuo apyšilčio sidro ir karščio smūgio, tai kažkas nufotografuos jos mažai pridengtą užpakalį ir ta nuotrauka iliustruos straipsnį: "Savaitės pradžioje artėja atšalimas". Dar tas straipsnis kabos kurioje nors didžiųjų naujienų portalų svetainėje kelias dienas.

Aš suprantu, kad kaip ir legalu fotografuoti, nes vieša vieta. Bet aš nežinau, ar ta mergina tikėjosi, kad visokie kompiuterių žiurkės (kaip kad aš) galės spausti "dedenasi" ant jos nuotraukos ir skaičiuoti apgamus ant kairio jos sėdmens. Kaip taip parašau, tai kažkaip creepy gaunasi. O gali būti, kad aš čia ieškau šiknoj razinų ir viskas čia gerai.

Aš žinau, kad yra privatumo/moralumo riba. Tik nežinau, ar tokios nuotraukos tą ribą peržengia. Tikriausia ne -- nereikia būti čia labai didelėmis davatkomis. Kita vertus, aš nesu moteris. Ir manęs visuomenė nespaudžia turėti gražų užpakalį ir gerai mokėti elgtis virtuvėje ten su tais visais įkaitinamais baldais, kad ir kaip jie ten vadintųsi.

O už privatumo ir moralumo ribos aiškiai papuola, tarkim, išviešintos privačios nuogų įžymybių nuotraukos [*][1].

Va čia aš prieinu neseniai Edmundo Jakilaičio paviešintą informaciją apie "Air Lituanica" [2] [3] [4] (Autorius, berods, A.Tapinas). Ir mano klausimas yra toks: ar moralu skaityti viešų žmonių privačius pokalbius?

Išviešinta (spėkit, ar neperskaičiau) informacija manęs neįtikino, kad nereikėjo uždaryti "Air Lituanica". Aš nesu oro linijų uždarymo/neuždarymo specialistas. Nesu ir verslo pasiūlymų specialistas. Aš tikrai nežinau, kiek tas verslo pasiūlymas yra nutolęs nuo verslo pasiūlymų, kuriuos aš gaunu iš įvairių kilmingų Nigerijos piliečių.

Kadangi jau perskaičiau, tai belieka kitas klausimas: ar aš turiu teisę vertinti politikus pagal jų privačių susirašinėjimų fragmentus?  Kurie, beje, gražiai ir tikslingai dozuojami. Su pauzėmis -- tikintis, kad meras Šimašius tų pauzių metu, ką nors prisimeluos ir kad tą melą paskui demaskuos kitas susirašinėjimų fragmentų išviešinimas [**].

Ar aš turiu leisti politikams privačiuose pokalbiuose kalbėtis, kaip jei nori ir nevertinti jų pagal tuos jų privačius pokalbius. Nes: (A) tie pokalbiai buvo skirti ne man; (B) aš nežinau tų pokalbių konteksto.

Jeigu žmogus privačiuose pokalbiuose retkarčiais nenusikeikia; nepasako nieko ciniško; nevykusiai nepajuokauja  ar nė kart nenusišneka, tai tikriausiai toks žmogus yra sociapotas ir aš tikrai nenoriu, kad jis būtų politikas ir/ar kad jis dirbtų įtakingame poste.

Viešumoje yra privatūs el. susirašinėjimų fragmentai, kurie sudaro įspūdį, kad meras rūpinosi tik viešaisiais ryšiais ir visai nesirūpino nei mokesčių mokėtojų pinigais, nei (o dievulėliau!) PAPRASTU žmogumi. Aš tarsi turėčiau pasirinkti nekreipti dėmesio į tai, nes tas pokalbis yra skirtas ne man ir nežinodamas konteksto aš galiu jį visiškai netinkamai suvokti. Plius, aš dar galiu būti manipuliuojamas šaltinio, kuris viešina ne visą informaciją, o tik fragmentus.

Aišku, yra didelis "Jeigu". Aš paprastai balsuoju už Liberalų sąjūdį. Aš niekad nebalsuoju už Socialdemokratų partiją. Jeigu aš pasirenku ignoruoti, ką privačiuose pokalbiuose kalba/rašo Šimašius, tai aš tuo pačiu turiu pasirinkti nekreipti dėmesio į tai, ką pusgirtis Krasnickas prikalbėjo savo žymiajame privačiame pokalbyje [5]. Bet aš noriu kreipti dėmesį į Kransnicko sapaliones. Ir aš kreipiu. Ir aš pagal jas (bet ne vien tik pagal jas) vertinu tiek Krasnicką, tiek visą Socialdemokratų partiją.

Sunku neturėti dvigubų standartų. Situaciją gelbsti tas dalykas, kad Krasnickas savo pokalbiuose panašu, kad grasino pokalbio įrašinėtojai ir jos vaikui. Kas yra realus nusikaltimas.

Tai aš pasirenku ignoruoti šituos Vilniusleak susirašinėjimus. Su sąlyga, kad nepaaiškės niekas nusikalstamo. Bet čia pagal nutylėjimą taip turėtų būti. Čia panašiai, kaip sakyti, kad aš prekybos centre pirksiu pieno, bet tik su sąlyga, kad į pakelį joks pardavėjas nebus privėmęs. Ir pasirenku laikyti Krasnicką chamu. Netgi kenksmingu chamu.

Beje, į naujienų portalų pateikiamus nuotraukų albumus, pavadintus kažkas tokio kaip: "-aitė ar tai -ienė išdrįso pasirodyti naujame amplua pikantiškoje fotosesijoje" tai manau, kad moralu žiūrėti, nes fotosesijų dalyvės puikiai supranta, ką daro. Plius, užphotoshopina taip, kad nei vieno apgamo nesimato.

----

[*] Jeigu jums atrodo, kad galima žiūrėti ir kad "jeigu nenori, kad matytų, tai tegu nesifotografuoja", tai jūs klystate. Kad fiziškai gali kažką atlikti, tai dar nereiškia, jog čia viskas gerai. Aš jums pateiksiu žiauroką pavyzdį: vien tas faktas, kad jūs turite pakankamai fizinės jėgos ir kovos menų įgūdžių pagauti gražią merginą, ją nurengti ir stebeilintis į ją nuogą kelias minutes, tai tas dar nereiškia, kad bus viskas gerai, jeigu taip ir padarysite. Ir kad tada nereiktų jūsų uždaryti į kalėjimą. Kad jums tą patį galėtų atlikti jūsų kameros draugai.

[**] Kiek žinau, apsimelavimas dar neįvyko ir aš manau, kad neįvyks. Ir, beje, aš neteigiu, kad Jakilaitis kažkuo blogas. Žurnalistų darbas yra tarkuoti politikus. Ir visi, dabar pykstantys ant Jakilaičio, jį šlovintų ir vadintų žurnalistikos dievu, jeigu anas tą patį būtų padaręs ne su Šimašiumi, o su, pavyzdžiui, Bradausku.

----

[1] http://www.theguardian.com/world/2014/sep/01/nude-photos-of-jennifer-lawrence-and-others-posted-online-by-alleged-hacker
[2] http://simasius.popo.lt/2015/07/16/truputis-konteksto-vilniusleaks-istorijai/
[3] https://www.youtube.com/watch?t=57&v=SF4OmiBCMmE
[4] http://thewallmachine.com/j8aqDo.html#.Vad4EmTRsnJ.facebook
[5] http://www.delfi.lt/archive/nuzdinsiu-milijona-minimum-kiek-galiu-krtis-uz-ta-susta-lietuva-ar-tai-gali-buti-mero-zodziai.d?id=67111286

3 komentarai:

  1. Kažkaip pražiopsojau šį postą. Tiksliau ne kažkaip, o labai paprastai: neprieina akys prie feedly.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ai nu o norėjau pasakyt, kad labai visam tam parašytam pritariu ir empatizuoju.

    AtsakytiPanaikinti